https://www.nvwa.nl/onderwerpen/aziatische-hoornaar

de Aziatische hoornaar

Vanuit het zuiden van Europa komt de Aziatische hoornaar, een invasieve exoot, steeds vaker voor in Nederland. De Aziatische hoornaar roeit niet alleen vele bijenvolken uit, ook solitaire bijen en andere bestuivers hebben er flink onder te lijden. De biodiversiteit die in Nederland toch al onder druk staat, wordt er niet beter door. Fruittelers ondervinden grote economische schade door deze wesp. Deze hoornaars zijn agressief en de steken zijn niet ongevaarlijk.

De provincies Zeeland, Brabant en Limburg hebben er al een aantal jaren mee te maken, maar de Aziatische hoornaar komt steeds noordelijker. In augustus 2022 is er een nest in Markelo (Overijssel) vernietigd, en er zijn meldingen vanuit Manderveen van najaar 2022. Komend jaar gaan we er in Twente zeker meer mee te maken krijgen.

Van het Vlaams Bijen Instituut weten we dat het bestrijden van deze hoornaars veel makkelijker wordt als veel mensen weten hoe deze insecten en de nesten eruit zien. Hoe eerder de hoornaars herkend worden, hoe meer nesten vernietigd kunnen worden en hoe minder nesten er het volgende jaar komen. Imkers en vrijwilligers met liefde voor de natuur kunnen een grote bijdrage leveren in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. De bestrijding begint namelijk met het herkennen van het beestje en het opsporen van de nesten. Het vernietigen van de nesten zelf wordt door professionals gedaan.

Om zoveel mogelijk imkers in Twente bewust te maken en zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de komst van de Aziatische hoornaars hebben de NBV afdelingen, Almelo, Hengelo, Enschede en Haaksbergen de handen ineengeslagen. Bij elke afdeling wordt een info middag/avond georganiseerd over de Aziatische hoornaar en de bestrijding ervan.  Erwin Lankheet, Bijengezondheidscoördinator NBV groep Overijssel Oost en Leontine Uijthof, hobby imker en leraar bijenteelt in opleiding, zullen deze presentatie verzorgen. Je kunt op de datum van je plaatselijke afdeling de presentatie bijwonen. Kun je niet op deze datum, dan kun je je aanmelden voor de presentatie bij één van de andere afdelingen.

De toegang is gratis. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening. We hopen op een grote opkomst zodat we met zijn allen goed voorbereid zijn en met zijn allen de populatie Aziatische hoornaars de komende jaren onder controle kunnen houden.

Voor een goede organisatie vragen we je je vooraf per email aan te melden op de datum van je voorkeur.

Zaterdag 11 februari 16.00 – 17.30 Erve Hanebulten  Beekweg 10 Haaksbergen info@hanebulten.nl
Woensdag 15 februari 19.30 – 21.00 Het Koetshuis (in het Ledeboerpark)  van Heeksbleeklaan 64  Enschede secretariaat@bijenverenigingenschede.nl
Donderdag 16 maart 19.30 – 21.00 Naturhus Almelo Hagenborgh 4 Almelo iemenschoeralmelo@gmail.com
Donderdag 13 april 19.30 – 21.00 ’t Schöpke Waarbekenweg 23 Hengelo secretaris@bijenteeltvereniginghengelo.nl

 

NBV afd. Almelo, Hengelo, Enschede en Haaksbergen.

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes